Hypnotherapie: iets exotisch of eigenlijk toch heel normaal?

Mijn eerste ervaring met hypnotherapie was op het moment dat mijn vader (ja, het appeltje valt soms niet ver van de boom) bezig was met een opleiding waar hypnotherapie een groot onderdeel van uit maakte.  
Ik vroeg hem of hij mij kon helpen om iets te doen aan de enorme stress/faalangst die ik ervaarde voor het moeten doen van een rijexamen. Ik had al een keer eerder examen gedaan en het toen niet gehaald. Waar het me nu vooral om ging was dat ik wat minder stress zou hebben tijdens het examen zelf.
Zo gezegd zo gedaan. In trance (in diepe ontspanning) ervaarde ik hoe ik rijexamen ging doen. Hoe ik in de auto stapte en dat ik me helemaal ontspannen en zelfverzekerd voelde worden zodra ik de zitting en de rugleuning van de autostoel voelde en mijn handen op het stuur legde. Ik voelde geen stress meer omdat ik examen ging doen, maar ik voelde me zelfverzekerd en trots. Ik reed de examinator lekker rond in de auto en kon diegene laten zien wat ik allemaal in mijn mars had.

En zo is het ook precies gegaan tijdens mijn rijexamen. Zodra ik in de auto stapte, mijn stoel goed zette en mijn handen op het stuur legde voelde ik me rustig en zelfverzekerd worden. Ik vond het eigenlijk allemaal best leuk. Het voelde niet meer als een examen. Dat ik uiteindelijk niet geslaagd was vond ik niet eens zo erg meer. Ik was vooral verwonderd over hoe hypnotherapie me hier zo goed bij geholpen had. En dat ik dus echt had gevoeld en ervaren wat ik ook in de sessie in trance had ervaren.

Het gevoel van trance kennen we allemaal. Het lijkt op dagdromen. Als je fantaseert over hoe je die wedstrijd gaat winnen of hoe je je diploma in ontvangst gaat nemen, dan komt het in je gedachten helemaal tot leven. Je kunt gewoon al zien en ervaren hoe je die wedstrijd wint. Hoe iedereen om je heen razend enthousiast is. Je voelt hoe trots je bent als je je diploma in ontvangst neemt. De enorme energie die het je geeft dat je het toch maar mooi voor elkaar hebt gekregen. Je ervaart het alsof het al echt aan het gebeuren is, terwijl het alleen nog maar in je gedachten gebeurt.
Door het dagdromen vergeet je wat er om je heen gebeurt, want daar ligt je focus niet, maar je bent volledig aanwezig en kunt prima navertellen wat je ervaren hebt.

Dit is ook hoe trance wordt ingezet tijdens hypnotherapie. Doordat je zo diep ontspannen bent kun je je beter concentreren op beelden en ideeën die in je gedachten naar voren komen. Je bent beter in staat om alles eens rustig van een afstandje te bekijken en te ervaren, zonder dat er allerlei verstorende gedachten aanwezig zijn. Hypnotherapie maakt de verbindingen duidelijk tussen hart, hoofd en lichaam. Hierdoor kan het dat door aan een citroen te denken, je hem kunt ruiken en je speekselklieren speeksel af gaan geven, zonder dat de citroen er echt is.

Het voorstellen van dingen in je gedachten wordt visualiseren/imagineren genoemd.
Dit visualiseren kan in therapie ingezet worden om hulpbronnen, die al in jezelf aanwezig zijn, weer aan te spreken. Vaak zijn deze hulpbronnen vergeten of diep weggestopt. Een voorbeeld van een hulpbron is het weer kunnen voelen van vertrouwen, zelfverzekerdheid of humor.

Wanneer er in je leven een keer iets gebeurd is waardoor er klachten zijn ontstaan dan kun je in trance deze gebeurtenis opnieuw ervaren. De gebeurtenis kun je niet veranderen, maar je kunt wel achterhalen wat je destijds gemist hebt of wat je toen nodig had en oude, vastgeroeste denkpatronen begrijpen en veranderen of loslaten. Hulpbronnen die hierbij ingezet worden helpen je daarna ook in het dagelijks leven.
En zeg nou zelf: diep ontspannen, alles even helemaal los kunnen laten en je goed voelen is toch heerlijk?