Nek- en hoofdpijnklachten

Iedereen heeft weleens in meer of mindere mate met hoofdpijn te maken gehad. De hoofdpijn die het meest voorkomt en vaak op komt zetten als je ook al last hebt van je nek en schouders, is spanningshoofdpijn. Het is een zeurende, drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd die even, maar ook uren, dagen of weken kan duren. Het ‘steekt vaak de kop op’ in situaties waar je onder te grote prestatiedruk staat. Daarbij speelt perfectionisme, het zo goed mogelijk willen doen vaak een rol. Dit op de toppen van je kunnen willen presteren is iets wat vooral in je hoofd plaats vindt. De ratio speelt in onze maatschappij een belangrijkere rol dan gevoel

hoofdpijn-schouwen-duiveland-zeeland

Het hoofd vertegenwoordigt ook een belangrijke rol in onze taal: ‘ergens je hoofd over breken’, ‘ergens je hoofd niet bij hebben’, ‘je het hoofd op hol laten brengen’ of juist ‘het hoofd koel houden’. En ergens ‘kopzorgen’ over hebben maakt het er ook niet beter op. Deze vorm van hoofdpijn gaat dus vaak samen met je gestrest voelen. De spieren bij uitstek waar nerveuze spanning zich opbouwt zijn de nek- en rugspieren. Het is dus ook een vorm van hoofdpijn die zich langzaam opbouwt vanuit een toenemende spanning in de nek en rug.

Andere factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van spanningshoofdpijn zijn een verkeerd houdings- en bewegingspatroon, slaaptekort, vermoeidheid

Vaak is inzicht in het ontstaan van de klachten, behandeling van de nek- en rugspieren en oefentherapie voldoende voor het verminderen van de klachten.
Het kan zinvol zijn, zeker om herhaling van de klachten te voorkomen, om in de therapie ook de patronen die de klachten in de hand hebben gewerkt te behandelen.