Triggerpointsmassage

Vaak nemen de mensen de stap om een fysiotherapeut te consulteren op het moment dat ze klachten hebben die hen in het dagelijks functioneren beperken. Dit kan zijn in de vorm van pijn of een bewegingsbeperking, maar ook wanneer dagelijkse handelingen of activiteiten in zijn algemeenheid meer moeite gaan kosten.

Op het moment dat je bij jezelf (aanhoudende) klachten opmerkt is er al heel wat aan vooraf gegaan. Je hebt steeds al een beetje meer ingeleverd (soepelheid in de spieren of gewrichten), maar nog niet voldoende om er echt wat van te merken. Totdat er zoveel ingeleverd is, dat dit wel het geval is.

triggerpointsmassage-zierikzee-schouwen-duiveland-zeeland

Eén van deze sluipende klachtenveroorzakers zijn triggerpoints. Een triggerpoint is een lokale verkramping in een spier. Wanneer er één triggerpoint in een kleine spier ontstaat, zul je daar waarschijnlijk niets of nauwelijks iets van merken. De verkramping lost vaak vanzelf ook weer op. Maar wanneer dit niet gebeurt kan er een soort kettingreactie ontstaan in de omringende spieren; er komen meer triggerpoints bij in dezelfde spier en/of omringende spieren. Deze kettingreactie ontstaat altijd wel in een kenmerkend patroon, evenals de pijn die daaruit voortkomt.

Wanneer er dus meerdere spieren verkrampt raken zul je dit wel degelijk gaan merken. Niet zozeer wanneer je de belasting op uw spieren laag houdt, maar wel zodra je weer wat meer gaat doen. Je gaat immers druk uitoefenen op en trekken aan die spierverkrampingen. Hierdoor kan het wisselende karakter ontstaan van een klacht; de klacht lijkt verdwenen, maar zodra je je weer wat in gaat spannen komt de klacht weer terug.

Oorzaken van het ontstaan van triggerpoints

Wanneer je een keer te fanatiek hebt gesport, kun je daarna spierpijn krijgen. De spierpijn ontstaat door opgeslagen afvalstoffen (melkzuur) in de spier. Tijdens het sporten zijn deze afvalstoffen niet afgevoerd door het bloed, omdat er te veel werd geproduceerd en het bloed de afvoer ervan niet aan kon. Normaal gesproken gebeurt de afvoer ervan alsnog, wanneer je in de tijd na het sporten op een laag niveau de spieren weer belast. Op het moment dat de spierpijn er is, zijn er ook triggerpoints voelbaar in de spieren. Die voel je dan als een soort pijnlijke ribbeltjes als je over de spier heen wrijft. Deze zullen ook oplossen, wanneer de afvalstoffen alsnog afgevoerd worden.

Aanhoudende overbelasting kan er voor zorgen dat afvoer van de afvalstoffen te weinig of niet plaats vindt en dus zullen de triggerpoints ook niet ontspannen.

Die aanhoudende overbelasting kan ingegeven zijn door stress, een slechte lichamelijke conditie of een verkeerd houdings- en bewegingspatroon. Maar ook een korte overbelasting, bijvoorbeeld een opvangreactie met de armen bij een val of je vertillen, kan triggerpoints veroorzaken.

De behandeling van triggerpoints

Triggerpoints kunnen heel heftige pijnklachten en flinke beperkingen veroorzaken. Dit kan dusdanig zijn dat je denkt dat er op zijn minst iets ernstigs aan de hand moet zijn. Zo kun je scherpe pijn aan de linkerzijde op de borst hebben met uitstraling naar je linkerarm, lijkend op het gevoel dat hoort bij een hartaanval. De veroorzaker blijkt dan toch ‘alleen maar’ een triggerpoint in de grote borstspier zijn. Ook heftige hoofdpijn, lijkend op migraine, kan zijn oorsprong hebben in wat verkrampingen in de nekspieren langs de schedelrand.

Hoe heftig de klachten ook zijn, de behandeling van de triggerpoints is relatief simpel en het kan snel veel verlichting geven.

triggerpointsmassage-Zierikzee-Goes